Powered by Smartsupp


Inštalácia of IBM Engineering Lifecycle Management (ELM)

Článok: Installation of IBM ELM

Tento článok popisuje naše skúsenosti pri implementáciách produktu ELM (Engineering Lifecycle Management) od IBM.

Introduction

Aplikácie ELM sú vedúcou platformou pre komplexný vývoj produktov a softvéru. ELM rozširuje štandardné funkcionality ALM produktov. Poskytuje integrované komplexné riešenie, ktoré ponúka úplnú transparentnosť a sledovanie všetkých technických údajov, cez požiadavky, testovanie a nasadenie. ELM optimalizuje spoluprácu a komunikáciu medzi všetkými zainteresovanými stranami, zlepšuje rozhodovanie, produktivitu a celkovú kvalitu produktu. Tento produkt prešiel značnou aktualizáciou a zmenil aj svoj názov z CLM (Collaborative Lifecycle Management) na ELM (Engineering Lifecycle Management).

Hlavné rozdiely medzi CLM a ELM sa týkajú zmeny názvov produktov:

  • Rational DOORS – v ELM sa nazýva IBM Engineering Requirements Management DOORS Family (DOORS)
  • Rational DOORS Next Generation (DNG) – v ELM na nazýva IBM Engineering Requirements Management DOORS Next (DOORS Next)
  • Rational Team Concert (RTC) – v ELM na nazýva IBM Engineering Workflow Management (EWM)
  • Rational Quality Manager (RQM) – v ELM na nazýva IBM Engineering Test Management (ETM)
  • A mnoho iných...

Od verzie 6.0.6.1 sa už zmenilo aj používateľské rozhranie. Niektorým aplikáciám sa však názvy nemenili, ako napríklad Report Builder, Global Configuration Management, Quality Management, atď.

K ďalším rozdielom medzi CLM a ELM patrí to, že ELM podporuje rôzne webové aplikačné servery, operačné systémy a databázy. Pre maximálnu flexibilitu pri prijímaní nových pokročilých funkcií a na zjenodučenie potenciálneho budúceho presunu na alebo z:

  • IBM ELM na Cloud SaaS
  • IBM ELM ako Managed Service
  • IBM ELM kontajnerizované na RedHat OpenShift, ktoré je v súčasnosti vo vývoji

 Aktuálna verzia, ktorú inštalujeme je 7.0.2 SR1 (ifix15). Tento produkt sa zameriava primárne na zákazníkov z oblastí zdravotníctva, armády, dopravy a mnohých ďalších kritických oblastí priemyslu a výroby. Medzi hlavné spoločné požiadavky týchto oblastí priemyslu patria rýchlosť, spoľahlivosť, flexibilita a bezpečnosť. Pre efektívne a spoľahlivé fungovanie ELM riešenie je dôležitá prvotná analýza požiadaviek a plánovanie.

Purpose of the article - challenges

Po definovaní požiadaviek klienta (požadované aplikácie, architektúra) sa pristupuje k samotnému nasadzovaniu produktu ELM. Pri návrhu zohľadňujeme požiadavky klienta, prispôsobujeme architektúru k už existujúcej infraštruktúre s technickými požiadavkami produktu ELM. ELM produkt podporuje implementáciu na operačných systémoch Linux (RedHat), Windows a IBM AIX.

IBM ELM ponúka viacero aplikácií, pričom nižšie sú uvedené niektoré z nich:

  • JTS (Jazz Team Server)
  • CCM (Change and Configuration Management)
  • RM (Requirements Management)
  • QM (Quality Management)
  • ENI/RELM (IBM Engineering Lifecycle Optimization - Engineering Insights)
  • AM (IBM Engineering Systems Design Rhapsody – Model Management)
  • GC (Global Configuration Management)
  • LDX (Link Index Provider)
  • Jazz Reporting Service, obsahujúci viacero aplikácií:
    •  RS (Report Builder)
    •  DCC (Data Collection Component)
    •  LQE (Lifecycle Query Engine)
  • JAS (Jazz Authorization Server)
  • RPENG (Document Builder) – ktorý je implementovaný ako samostatná inštalácia

Pri veľkých infraštruktúrach odporúčame implementovať každú aplikáciu na samostatný server. To ale značne zvyšuje finančné požiadavky. Pre menej nižších požiadaviek na ELM hľadáme čo najvýhodnejší balans medzi výkonom a spoľahlivosťou za účelom dosiahnutia čo najlepších výsledkov vzhľadom k ich možným finančným obmedzeniam. Optimalizácia IBM ELM riešenia môže spočívať aj v tom, že na jednom serveri budú nasadené viaceré aplikácie naraz. Implementácia viacerých aplikácií na jednom serveri sa využíva pri menej používaných aplikáciách. Na základe našich skúseností sa nám overilo takéto logické usporiadanie aplikácií na serveroch (ASX):

  • AS1: JTS, LDX, GC
  • AS2: QM, CCM
  • AS3: DCC, RPENG
  • AS4: LQE, RS, RELM
  • AS5: RM

Pre lepšie pochopenie architektúry uvádza nasledujúci obrázok návrh možnej logickej topológie:

Preferred solutions

Odporúčaním pre veľkých zákazníkov je inštalácia každej aplikácie na samostatný server, v prípade, že im to dovoľujú technické a finančné obmedzenia prostredia u zákazníka. Z toho ale vyplývajú zvýšené serverové náklady, ktoré pozostávajú z inštalácií, licencií, upgradov a „resources“ potrebných na prevádzku daného riešenia. 

U malých a stredne veľkých zákazníkov na základe úvodnej analýzy odporúčame inštalovať menej používané aplikácie na zdieľaný server. Časom ale môže dôjsť k vzniku problémov s pamäťou a vyťaženosťou systémových zdrojov. Pri správne navrhnutej architektúre je možné tieto aplikácie rozdeliť bez straty dát. Pre detekciu, prevenciu problémov a plánovanie do budúcna je odporúčané nasadiť monitorovací systém.

Z výsledku prvotnej analýzy sa určuje, ktorá aplikácia bude inštalovaná samostatne na serveri. Na samostatné servery je tiež vhodné inštalovať tie aplikácie, ktoré zákazník využíva pravidelne a obsahujú obrovské množstvá požiadaviek. Ostatné, menej výpočtovo a pamäťovo náročné aplikácie je možné prerozdeliť tak, aby vedeli zdieľať výpočtový a pamäťový výkon. 

Nevyhnutnou časťou každého ELM nasadenia je aplikácia JTS, ktorá zabezpečuje prepojenie jednotlivých aplikácií. Odporúčaným nasadením ELM balíkov do infraštruktúry je použiť IHS (IBM HTTP Server), ktorý je nakonfigurovaný ako Reverse Proxy. 

Nutnou súčasťou riešenia je implementácia databázového servera. Databázový server uchováva väčšinu dát, preto je potrebné mu venovať zvýšenú pozornosť pri nasadzovaní a výbere vhodného produktu. Medzi základné databázy pri inštalácií patrí Apache Derby, ktorý je určená primárne na testovacie účely s obmedzením na maximálne 10 používateľov. Táto databáza nie je určená pre produkčné prostredia, a preto ju neodporúčame. Medzi databázy vhodné pre produkciu aj testovanie patria:

  • IBM DB2
  • Oracle
  • Microsoft SQL Server

Ak je inštalácia realizovaná cez cloud, preferované použitie je DB2 databázy. V prípade veľkých firiem je preferované použiť Oracle databázu. Použitie týchto databáz sa priamo odvíja od počtu používateľov a od množstva používateľských dát. 

Po nainštalovaní produktu sa venujeme implementácií overovania používateľov a zabezpečenia. Pre základné zabezpečenie sa používa WebSphere Liberty basic registry, ktorý je dostupný hneď po inštalácií, avšak táto možnosť sa odporúča iba na testovacie účely. Ďalšie možnosti autorizácie sú napríklad využitie protokolu LDAP, ktorý môže byť doplnený o inštaláciu JAS (Jazz Authorization Server). Pri možnosti autorizácie pomocou LDAPS sa používatelia autorizujú pomocou hierarchickej štruktúry používateľov. JAS rozširuje riešenie o OAuth2.0 protokol. Toto riešenie ponúka aj možnosť autorizácie aplikácie tretích strán. 

Specialized solutions, approached and tips

Z pohľadu Softacusu sa snažíme prispôsobiť sa potrebám zákazníkom a vykonávať inštalácie v súlade s ich zaužívanými štandardmi. Na základe požiadaviek klienta vieme v Softacuse pracovať na diaľku, no v prípade zákazníkov z kritickej infraštruktúry vieme pracovať aj na mieste. Pre bezpečné používanie sa využívajú technológie VPN (Virtual Private Network).

Pri inštalácií je potrebné zabezpečiť, aby inštalované IBM ELM aplikácie nemali prístup na prostredia, ku ktorým nemajú autorizáciu. Pozor taktiež treba dávať na inštaláciu aplikácií, ktoré sú uvedené, ako “package“ (aplikácia, pri ktorej je na výber sada podaplikácií – klient si zvolí, ktoré podaplikácie potrebuje). Po inštalácií a následnom nastavení prostredia je potrebné overiť funkčnosť systému, pri čom asistuje testovací tím (Softacus).

Jedným z posledných krokov po vykonaní inštalácie a zabezpečení serverovej komunikácie je zvážiť zálohovanie dát. Pri zákazníkoch je potrebné sa zamýšľať nad „disaster recovery“ plánom (vysporiadaním sa s potenciálnymi nehodami) a taktiež je potrebné naplánovať pravidelné zálohovanie dát z dôvodu zabezpečenia dát pred stratou alebo zlyhaním systému. Nevyhnutnou časťou každej infraštruktúry v tejto dobe je už aj monitoring. Monitoring pomáha s predikciou a zlepšuje reakciu na nežiadúce udalosti na serveroch a aplikáciách.

Conclusion

Implementácia ELM produktu obsahuje analýzu, plánovanie, nasadzovanie a neustály monitoring. V Softacuse pracujeme na zlepšovaní a zefektívňovaní počas celého priebehu riešenia. Je to súvislý a komplikovaný proces, počas ktorého je možné implementovať nové funkcionality a rozšírenia do prostredia zákazníkov. 

Image

Softacus AG

Löwenstrasse 20
8001 Zürich
Switzerland
E-Mail: info@softacus.com
Tel.: +41 43 5087081
Fax: +41 43 344 6075 

VAT: CHE-108.817.809 MWST
D-U-N-S® Number 486800618

Image

Softacus GmbH

Westendstrasse 28
60325 Frankfurt am Main
Germany
E-Mail: info@softacus.com
Tel.: +49 69 34876544
Fax: +49 69 5830 35709

VAT: DE301903892
D-U-N-S® Number 313482703

Image

Softacus s.r.o.

Křídlovická 351/47A
603 00 Brno
Czech Republic
E-Mail: info@softacus.com
Tel.: +420 530333482
Fax: +41 43 344 6075

VAT: CZ07286333
D-U-N-S® Number 496165108

Image

Softacus s.r.o.

Tatranské nám. 3
058 01 Poprad
Slovakia
E-Mail: info@softacus.com
Tel: +421 911 083 612
Fax: +41 43 344 6075

VAT: SK2121388148
D-U-N-S® Number  2121388148

Offcanvas

Cookie Policy